Skazz
Image default
Business

Wat betekent audiovisuele hulpmiddelen?

Audio betekent een signaal dat men hoort, visueel betekent het zien. Audiovisuele hulpmiddelen zijn dus middelen die zichtbaar én hoorbaar zijn. Dit gaat door middel van informatiedragers en apparatuur die beeld en/of geluid produceren. De laatste jaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van audiovisuele middelen bij scholen en in leerprocessen. Dit komt omdat de mens, en dus leerlingen, visueel is ingesteld. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zeggen ze weleens. Maar hier zit echt een kern van waarheid in. Wij onthouden nou eenmaal langer wat we zien. Dit geldt ook voor horen en ruiken. Denk maar eens aan de geur van versgebakken broodjes en je weet wat ik bedoel.

De meerwaarde van audiovisuele middelen voor scholen

Vroeger was het onderwijs aanzienlijk saaier dan tegenwoordig. Mijn leeftijdgenoten zijn nog opgegroeid met het grijze krijtbord. We werden al blij van gekleurde krijtjes. Tegenwoordig staan de krijtborden in de bezemkast. Aan de wand of op verrijdbare frames zijn daarvoor digiborden in de plaats gekomen: digitale schoolborden waarop alles te vertonen is. Zo’n bord is aangesloten op een computer en kan daardoor alles vertonen wat er ook op een pc of laptop te zien is. En dat is dus heel veel! Video’s, websites, foto’s en ga maar door.

Meer aandacht en interesse

Het is niet verwonderlijk dat de digiborden zo snel de klaslokalen hebben veroverd. Wetenschappelijk is aangetoond dat kinderen meer interesse tonen bij bewegende of afwisselende beelden. Daar hebben de docenten natuurlijk veel voordeel van. Er zijn ook interactieve borden, de opvolger van het digibord (ook wel smartboard genoemd). Deze borden zijn voorzien van een touchscreen. Door vinger- of penherkenning kan het bord worden geactiveerd. Bovendien kan het bord door meerdere personen tegelijkertijd worden gebruikt. Een enorme vooruitgang die de aandacht langer vasthoudt en leren een stuk leuker maakt.