Skazz
Image default
Business

HVO diesel tanken: milieubewust

Een uitleg over HVO diesel

De biologische brandstof HVO diesel is een brandstof die gewonnen wordt uit biologische grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige en dierlijke vetten. De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oils’. Het is een synthetische brandstof, wat wil zeggen dat deze bestaat uit een samenvoeging van verschillende componenten. HVO diesel tanken is bijzonder goed voor het klimaat. Gezien het huidige gebruik van fossiele diesel al helemaal.

Is HVO diesel tanken al gebruikelijk?

HVO diesel tanken is nog niet overal ingeburgerd. Maar in een gedeelte van de verbrandingsmotoren uit de transportsector wordt al wel gebruikt gemaakt van deze biobrandstof. Vooral trucks, die voorheen gezien werden als grote vervuilers voor het milieu – zij stoten immers veel uit omdat ze zo groot zijn, en ze zijn langere tijden op de weg te vinden – zijn nu minder belastend voor het milieu doordat zij HVO diesel tanken.

HVO diesel is ontzettend flexibel te gebruiken

Het voordeel van HVO diesel is, dat deze biobrandstof qua eigenschappen veel overeenkomt met fossiele diesel. Een overstap van fossiel naar biologisch is dus niet ontzettend groot, omdat het niet een totaal andere werking heeft. Dit biedt goede vooruitzichten voor mensen die wel willen veranderen, maar geen drastische ingrepen willen ondervinden. Een behoorlijk groot voordeel door deze overeenkomsten is het feit dat deze hierom probleemloos gemengd kan worden met fossiele diesel. Zo kunnen verbrandingsmotoren werken op een combinatie van zowel groene als fossiele brandstof. Elk stapje dichter bij een schoner milieu is winst.

Eerste en tweede generatie biobrandstof

HVO diesel wordt geproduceerd uit organische grondstoffen. Dierlijke en plantaardige vetten zorgen ervoor dat deze brandstof biologisch wordt. Er zit echter wel een verschil tussen de zogeheten eerste generatie HVO, en de tweede generatie HVO. Het gaat hier voornamelijk om de grondstoffen. Eerste generatie HVO wordt geproduceerd uit grondstoffen die tevens een ander doel kunnen dienen. Bijvoorbeeld voedsel. Je levert hierbij dus in op voedsel, ten faveure van het winnen van HVO diesel. Het is een overweging die gemaakt kan worden. Tweede generatie HVO daarentegen behelst deze overweging niet. Bij deze generatie worden grondstoffen gebruikt die al een ander doel hebben gehad: afvalstoffen en reststoffen. Denk hierbij aan gebruikt vet uit de frituur. Bij gebruik hiervan, wordt gestimuleerd producten te gebruiken die anders toch weggegooid werden.

De toekomst van HVO diesel tanken

Stiller en minder stank: dat is de toekomst van HVO diesel tanken. Daarbij heeft het uiteraard een geweldig goede invloed op het milieu. Fossiele diesels worden dan steeds minder gebruikt en schadelijke stoffen komen daardoor minder en minder in de lucht terecht. Een groene toekomst is een goed vooruitzicht.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/