Skazz
Image default
Business

Een arbeidsdeskundig onderzoek schept soms verwarring

Wanneer er een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingesteld, is het belangrijk om te weten dat een arbeidsdeskundige van ADXpert zeker niet kijkt naar hoe ziek je bent. Hier bestaat nogal wat verwarring over. In dit blog wat meer informatie om je gerust te stellen. Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek vindt er bijvoorbeeld geen lichamelijk onderzoek plaats naar je gezondheidstoestand. Een arbeidsdeskundige is immers geen arts. Dus heeft hij of zij deze bevoegdheden niet.

Een arbeidsdeskundig onderzoek velt geen medisch oordeel

Een arbeidsdeskundige zal in zijn arbeidsdeskundig onderzoek zeker geen oordelen vellen over je gezondheid van dat moment. Een ingeschakelde verzekeringsarts wel. Hij of zij bepaalt de mate van arbeidsongeschiktheid. Voordat er een arbeidsdeskundig onderzoek zal plaatsvinden, is er al een medische keuring uitgevoerd. Jouw medisch dossier valt onder het medisch beroepsgeheim van de verzekeringsarts. Echter aan de hand van gesprekken met je werkgever, met jou en eventueel een bezoek aan de werkplek zal de arbeidsdeskundige van ADXpert bekijken of je nog kunt werken, wanneer je je werkzaamheden kunt hervatten en of dat in dezelfde of in een aangepaste functie kan zijn of dat het toch een andere functie binnen hetzelfde bedrijf gaat zijn. In het uiterste geval kan er door een arbeidsdeskundig onderzoek naar voren komen dat een nieuwe functie bij een andere werkgever een grotere kans van slagen heeft om je weer terug te krijgen in het arbeidsproces.

Een arbeidsdeskundig onderzoek geeft inzicht in problemen

Een arbeidsdeskundig onderzoek geeft inzicht in je problemen, maar zal je gezondheidsproblemen zeker niet direct kunnen oplossen. Mogelijk kunnen je gezondheidsproblemen wel verminderen wanneer er goed gekeken wordt waar je gezondheidsproblemen vandaan komen of waardoor ze veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld wanneer je huidige functie mentaal té zwaar voor je is. Een andere functie binnen het bedrijf of elders, kan een deel van je zorgen wegnemen, waardoor je ook weer lekkerder in je vel komt te zitten.

Een arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingesteld niet om je te pesten en je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen zonder rekening te houden met je gezondheidstoestand. De werkgever wordt volgens de wet verplicht om te (laten) onderzoeken hoe een zieke medewerker naar vermogen toch zou kunnen blijven werken.