Skazz
Image default
Business

Duurzaam vervoer en de auto

Niet alle plaatsen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer waardoor u voor de geplande reis toch bent aangewezen op de auto. Probleem is dat het autoverkeer belastend is voor het milieu. Deze belasting wordt beïnvloed door een aantal factoren zoals de leeftijd van de auto, de brandstofkeuze, uw rijstijl, enz. Veel van die factoren hebben te maken met het brandstofgebruik. Logisch natuurlijk want het is juist het verbranden van brandstof die slecht is voor het milieu (en uw portemonnee). Door op deze factoren te letten kan u het vervoer met de auto duurzamer maken. Lees meer op www.nu-auto-opladen.nl.

De leeftijd en grootte van de auto

Een algemene stelregel is: Hoe jonger een auto, hoe zuiniger deze is en hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen deze heeft.

Een kleine auto heeft een lager gewicht en daardoor vaak een kleinere motor. Door het lagere gewicht en de kleinere motor verbruikt een kleine auto minder brandstof en is daarom minder belastend voor het milieu.

De brandstof

Auto’s die rijden op de fossiele brandstoffen benzine en diesel vervuilen het meest. Ze worden gevolgd door hybride auto’s en auto’s die rijden op LPG. Het minst vervuilend zijn de volledig elektrische auto’s.

De lengte en soort van de ritten

Nadelig voor het brandstofverbruik zijn korte ritten waardoor de auto onvoldoende opwarmt en stadsritten met veel remmen en optrekken.

De rijstijl en het gebruik van accessoires

De rijstijl en het gebruik van accessoires hebben invloed op het brandstofverbruik zowel in voordelige als in nadelige zin.

Door zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden in een zo hoog mogelijke versnelling verbruik je minder brandstof. Door te anticiperen in het verkeer kan onnodig remmen en weer optrekken worden voorkomen wat zorgt voor minder brandstofverbruik.

Er zijn accessoires waarmee brandstof bespaard kan worden zoals een toerenteller of cruise-control. Er zijn echter ook accessoires die het brandstofverbruik verhogen, denk hierbij aan bijvoorbeeld de airco.

Tanken of opladen?

Tijdens het vervoer verbruikt een auto brandstof, de voorraad brandstof in de auto moet dus telkens aangevuld worden. Auto’s die (deels) rijden op fossiele brandstoffen of LPG doen dat door te tanken bij een tankstation. Een elektrische auto moet u opladen bij een laadpaal. Gelukkig verschijnen er op steeds meer plaatsen openbare laadpalen. Verder zijn er gemeenten waar u kunt vragen om een (openbare) laadpaal voor uw voordeur te plaatsen.