Skazz
Image default
Business

Draadalg bestrijden met het Vijverhandboek

Het bestrijden van draadalg moet altijd tweeledig verlopen, anders blijft u last houden ervan. Enkel het doden van de aanwezige algen is namelijk niet genoeg om uw vijver te helpen. Er zijn bepaalde condities aanwezig binnen de vijver die het makkelijk maken voor draadalg om erin te groeien, en wanneer die condities niet worden aangepakt, zal het een terugkerend probleem worden. De sporen van draadalg komen namelijk vanuit de lucht aanwaaien, en u kunt uw vijver daar niet tegen beschermen. De beste manier om draadalg te bestrijden is dus niet alleen het doden van de aanwezige algen, maar ook het aanpakken van de condities binnen de vijver die het een gunstig klimaat maken voor de groei van draadalg. Waar wacht je op? Draadalgen bestrijden met Vijverhandboek!

De achterliggende oorzaak, waarom draadalg bestrijden tweeledig is

Bij het bestrijden van draadalg moet de achterliggende oorzaak van de groei ook aangepakt worden, maar wat is deze eigenlijk? De oorzaak van de groei van draadalg is altijd het hebben van te voedselrijk vijverwater. Dit fenomeen wordt meestal door een van twee dingen veroorzaakt, of het hebben van een te lage waterhardheid, of een te klein aantal zuurstofplanten in de vijver hebben. Vaak is het ook een combinatie van de twee, daarom is het altijd handig om beide condities tegen te werken. Wanneer er te weinig zuurstofplanten in een vijver zitten, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen, en alles wat overblijft wordt graag opgenomen door draadalg. Bij een te lage waterhardheid zijn de groeicondities gunstiger voor draadalg dan voor zuurstofplanten. Zo ziet u, beide oorzaken vullen elkaar aan.

De aanpak

Het beste wat u kunt doen om draadalg te bestrijden is dus ten eerste alle aanwezige draadalg doden met biologische bestrijdingsmiddelen, en ervoor zorgen dat de sporen ook worden gedood. Het is ten tweede dan belangrijk om de achterliggende oorzaak van de groei weg te nemen, door de waterhardheid te verhogen, en door extra zuurstofplanten te plaatsen, waardoor alle voedingsstoffen wél uit het water gehaald worden door de planten. En zo pakt u draadalg aan. Vragen? Neem een kijkje op de website van Vijverhandboek!