Skazz
Image default
Business

Brabantse kleuren enorm populair tijdens carnaval

Hoewel carnaval in steeds meer provincies stiekem toch best populair begint te worden zijn er twee provincies in Nederland die écht weten hoe je carnaval viert; Brabant en Limburg. In beide provincies pakken ze dit feest op een compleet andere wijze aan, met elk hun eigen karakter, culturele achtergrond en dresscode. In Brabant kom je niet om de rood-wit kleuren heen, de kleuren van ons Brabantse land.

De Brabantse vlag

Het Brabants bont heeft 24 vlakken in afwisselend rood en wit. Al in de Middeleeuwen werd dit patroon in Brabant gebruikt, tot deze in de achttiende eeuw uit de gratis leek te geraken. Het was rijksarchivaris Mr. Smit die de vlag weer opnieuw aan het licht bracht. Sinds 1959 mogen we het Brabants bont de officiële vlag van Noord-Brabant noemen. Er is geen enkele provincie die zo lang over een eigen vlag beschikt. Dat is de reden dat deze vlag bij officiële gelegenheden altijd helemaal links wordt gehangen.

Van Gerard naar Guus

Het was Gerard van Maasakkers die als Brabantse volkszanger de provincie en met name zijn geboorteplaats Nuenen tot in detail beschreef. Guus Meeuwis nam het stokje later over en zijn grootse concerten in het Eindhovense PSV stadion worden in direct verband gebracht met de populariteit van rood-witte feestkleding. De sjaaltjes in de Brabantse kleuren zijn niet aan te slepen, en deze trots op is overgeslagen naar het carnavalsfeest. Brabants is trouwens de enige provincie van Nederland zonder officieel Brabants volkslied.

Carnaval in Rood Wit

Het is nog een relatief recente ontwikkeling dat het Brabants bont tijdens de carnaval zo populair is. Omroep Brabant heeft hierin een grote rol gespeeld toen ze tijdens hun televisie-uitzendingen mensen lieten zwaaien met rood-wit sjaaltjes. Dit voorbeeld werd overgenomen en de vraag naar sjaaltjes steeg elk jaar opnieuw. Naast sjaaltjes zijn ook Brabantse broeken en handschoenen erg in trek, daarnaast zie je ook shirts, hoedjes en zelfs sokken met de beroemde blokjes.

Mooi rood is niet lelijk

Het mag niet zomaar elke kleur rood zijn natuurlijk, het Brabantse rood is fel van kleur, net zoals we die kennen van de brandweer. De officiële kleuren van PSV werden al in 1911 vastgesteld op “wijnrood” maar de laatste jaren is het een felrode kleur die erg lijkt op het Brabantse rood. Je komt het overal tegen, bijvoorbeeld bij oude boerderijen die je door de provincie buiten de steden zult tegenkomen.

Goed gekleed voor de dag

Wanneer je op zoek bent naar feestkleding voor carnaval kun je compleet in rood-wit gaan, je kunt ook een sjaaltje kiezen of een andere accessoire. Sommige mensen gaan helemaal in de kleuren van de Brabantse vlag, terwijl andere carnavalsvierders een speldje al voldoende vinden. In de winkel met feestartikelen vind je volop inspirerende kleding. Je zou ook je haar kunnen verven met rode en witte strepen, of je kunt met schmink een mooi patroon op je gezicht schminken. De kids geef je een aantal rode en witte ballonnen, zo maak je er een authentiek Brabants feestje van!

Welke feestkleding draag jij met carnaval? Wordt het compleet rood en wit of zoek je liever wat anders uit?

 

https://www.feestbeest.nl/feestkleding.html