Skazz
Image default
Business

Beleggen met big data

Grote beleggers maken steeds meer gebruik van big data. Dat betekend dat er gigantische aantallen aan data verzameld, verwerkt en toegepast worden. Zo kunnen koersen enigszins voorspeld worden en trends er uit gevist worden. In feite wordt de koers voorspeld en aan de hand daarvan wordt er geïnvesteerd. Leren beleggen met big data is de toekomst.

Bij BlackRock een van de grootste vermogensbeheerders van de wereld is zelfs een speciaal team samengesteld voor de ontwikkeling van deze tak van beleggen. BlackRock beheert ongeveer 4200 miljard en dient zich dan ook te gedragen als een marktleider door nieuwe disciplines te omarmen. 25 data analisten vormen samen het Scientific Active Equity team. Hierbij wordt gebruik gemaakt van taalanalyse van nieuwssites, social media en andere relevante bronnen. Deze bronnen worden gescand om eventuele trends er uit te vissen. Dit kan vervolgens gelinkt worden aan een bedrijf of zelfs een politieke gebeurtenis zoals bijvoorbeeld de Brexit die de gemoederen bezig houd.

Ook in Nederland wordt er nu al zo een 2 jaar geëxperimenteerd met big data bij belegen door Nationale Nederlanden. Volgens de woordvoerder is over 5 tot 10 jaar beleggen met big data een must voor elk beleggingsfonds. Uiteindelijk staat het beleggen met big data voorlopig nog in de kinderschoenen. Op dit moment wordt er nog veel naar oude data gekeken zoals bijvoorbeeld macro cijfers over inflatie en bbp, maar nu al kunnen voorspellingen over het risico bij bepaalde beleggingen tot wel 5% nauwkeuriger gedaan worden door gebruik te maken van big data. De data zal alleen maar groter worden, er is nu al een ernstig overaanbod aan data, daar ligt de waarde niet. Het is eerder belangrijk om de juiste informatie uit die data te halen waardoor je op een betrouwbare manier geld beleggen kan. Er is een ware exponentiele groei in informatie op het internet waar te nemen. Zo is volgens IBM 90% van de data in de afgelopen 2 jaar geproduceerd.

http://leerbeleggen.com/